Nghị định 66/2016/NĐ-CP đầu tư kinh doanh về bảo vệ và kiểm dịch thực vật
- Tổng hợp lại tất cả các quy định pháp luật còn hiệu lực áp dụng từ văn bản gốc và các văn bản sửa đổi, bổ sung, đính chính…
- Khách hàng chỉ cần xem Nội dung MIX, có thể nắm bắt toàn bộ quy định pháp luật hiện hành còn áp dụng, cho dù văn bản gốc đã qua nhiều lần chỉnh sửa, bổ sung.
thuộc tính Nghị định 66/2016/NĐ-CP
Cơ quan ban hành: | Chính phủ |
Số công báo: | Đã biết Vui lòng đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Số công báo. Nếu chưa có tài khoản Quý khách đăng ký tại đây! |
Số hiệu: | 66/2016/NĐ-CP |
Ngày đăng công báo: | Đã biết Vui lòng đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Ngày đăng công báo. Nếu chưa có tài khoản Quý khách đăng ký tại đây! |
Loại văn bản: | Nghị định |
Người ký: | Nguyễn Xuân Phúc |
Ngày ban hành: | 01/07/2016 |
Ngày hết hiệu lực: | Đang cập nhật |
Áp dụng: | |
Tình trạng hiệu lực: | Đã biết Vui lòng đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Tình trạng hiệu lực. Nếu chưa có tài khoản Quý khách đăng ký tại đây! |
Lĩnh vực: | Nông nghiệp-Lâm nghiệp |
TÓM TẮT VĂN BẢN
Chủ cơ sở, người trực tiếp buôn bán thực phẩm phải có Giấy xác nhận kiến thức an toàn thực phẩm (ATTP) và đáp ứng yêu cầu về sức khỏe theo quy định là nội dung đáng chú ý về điều kiện đầu tư kinh doanh cơ sở buôn bán thực phẩm tại Nghị định số 66/2016/NĐ-CP ngày 01/07/2016 của Chính phủ quy định điều kiện đầu tư kinh doanh về bảo vệ và kiểm dịch thực vật; giống cây trồng; nuôi động vật rừng thông thường; chăn nuôi; thủy sản; thực phẩm.
Ngoài việc đáp ứng yêu cầu về nhân lực như trên, cơ sở buôn bán thực phẩm còn phải đáp ứng một số điều kiện khác như: Nơi buôn bán tách biệt với khu vực ô nhiễm môi trường đã được các cơ quan Nhà nước có thẩm quyền công bố, các khu tập trung, xử lý chất thải sinh hoạt, công nghiệp, bệnh viện; Tách biệt khu vực vệ sinh với khu vực bảo quản, khu vực kinh doanh thực phẩm; Cửa nhà vệ sinh không mở thông vào khu vực bảo quản thực phẩm; Có thiết bị, dụng cụ vận chuyển, bảo quản sản phẩm đáp ứng các điều kiện nhiệt độ, độ ẩm theo chỉ dẫn của nhà sản xuất…
Một nội dung đáng chú ý khác là quy định về điều kiện buôn bán thuốc bảo vệ thực vật. Theo đó, chủ cơ sở, người trực tiếp bán thuốc bảo vệ thực vật phải có trình độ trung cấp trở lên về một trong các chuyên ngành về bảo vệ thực vật, trồng trọt, hóa học, lâm sinh hoặc có Giấy chứng nhận bồi dưỡng nghiệp vụ về thuốc bảo vệ thực vật; địa điểm cửa hàng buôn bán thuốc bảo vệ thực vật phải tách biệt với khu vực dịch vụ ăn uống, trường học, bệnh viện; khi xây dựng phải cách nguồn nước tối thiểu 20m. Đối với kho thuốc bảo vệ thực vật của cơ sở bán lẻ, phải cách sông, hồ, kênh, rạch, giếng nước ít nhất 20m; có kệ kê hàng cao tối thiểu 10cm so với mặt sàn, cách tường tối thiểu 20cm.
Nghị định này có hiệu lực thi hành kể từ ngày 01/07/2016.
Từ ngày 05/3/2020, Nghị định này bị hết hiệu lực một phần bởi Nghị định 13/2020/NĐ-CP.
Xem chi tiết Nghị định66/2016/NĐ-CP tại đây
tải Nghị định 66/2016/NĐ-CP
CHÍNH PHỦ Số: 66/2016/NĐ-CP |
CỘNG HÒA XÃ HỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM Hà Nội, ngày 01 tháng 7 năm 2016 |
Căn cứ Luật tổ chức Chính phủ ngày 19 tháng 6 năm 2015;
Căn cứ Luật đầu tư ngày 26 tháng 11 năm 2014;
Căn cứ Luật doanh nghiệp ngày 26 tháng 11 năm 2014;
Căn cứ Luật thủy sản ngày 26 tháng 11 năm 2003;
Căn cứ Luật bảo vệ và phát triển rừng ngày 03 tháng 12 năm 2004;
Căn cứ Luật an toàn thực phẩm ngày 17 tháng 6 năm 2010;
Căn cứ Luật bảo vệ và kiểm dịch thực vật ngày 25 tháng 11 năm 2013;
Căn cứ Pháp lệnh giống vật nuôi ngày 24 tháng 3 năm 2004;
Căn cứ Pháp lệnh giống cây trồng ngày 24 tháng 3 năm 2004;
Theo đề nghị của Bộ trưởng Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn;
Chính phủ ban hành Nghị định quy định điều kiện đầu tư kinh doanh về bảo vệ và kiểm dịch thực vật; giống cây trồng; nuôi động vật rừng thông thường; chăn nuôi; thủy sản; thực phẩm.
NHỮNG QUY ĐỊNH CHUNG
Nghị định này quy định điều kiện đầu tư kinh doanh, bao gồm:
Nghị định này áp dụng đối với doanh nghiệp, tổ chức sự nghiệp công lập, hợp tác xã (sau đây gọi chung là tổ chức), cá nhân có đăng ký hộ kinh doanh; cơ quan nhà nước, tổ chức, cá nhân có liên quan đến hoạt động đầu tư kinh doanh quy định tại Điều 1 Nghị định này.
ĐIỀU KIỆN ĐẦU TƯ KINH DOANH BẢO VỆ VÀ KIỂM DỊCH THỰC VẬT
Tổ chức sản xuất thuốc bảo vệ thực vật phải đáp ứng các điều kiện quy định tại Điều 61 của Luật bảo vệ và kiểm dịch thực vật và các điều kiện chi tiết sau:
- Có thiết bị, dây chuyền sản xuất hoạt chất, thuốc kỹ thuật, sản xuất thành phẩm thuốc từ thuốc kỹ thuật và đóng gói thuốc bảo vệ thực vật;
- Có thiết bị đạt yêu cầu về an toàn theo quy định tại Tiêu chuẩn quốc gia TCVN 5507:2002 Hóa chất nguy hiểm - Quy phạm an toàn trong sản xuất, kinh doanh, sử dụng, bảo quản và vận chuyển.
- Hệ thống xử lý khí thải đạt Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 19:2009/BTNMT về khí thải công nghiệp đối với bụi và các chất vô cơ và Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 20:2009/BTNMT về khí thải công nghiệp đối với một số chất hữu cơ;
- Hệ thống xử lý nước thải đạt Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 07:2009/BTNMT về ngưỡng chất thải nguy hại và Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 40:2011/BTNMT về nước thải công nghiệp;
- Hệ thống xử lý chất thải rắn đáp ứng quy định tại Nghị định số 38/2015/NĐ-CP ngày 24 tháng 4 năm 2015 của Chính phủ về quản lý chất thải và phế liệu.
Tổ chức, cá nhân buôn bán thuốc bảo vệ thực vật phải đáp ứng các điều kiện quy định tại Điều 63 của Luật bảo vệ và kiểm dịch thực vật và các điều kiện chi tiết sau:
Chủ cơ sở bán thuốc, người trực tiếp bán thuốc bảo vệ thực vật phải có trình độ trung cấp trở lên về một trong các chuyên ngành bảo vệ thực vật, trồng trọt, hóa học, lâm sinh hoặc có Giấy chứng nhận bồi dưỡng nghiệp vụ về thuốc bảo vệ thực vật do cơ quan quản lý nhà nước chuyên ngành bảo vệ và kiểm dịch thực vật thuộc Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn cấp.
Địa điểm cửa hàng buôn bán thuốc bảo vệ thực vật tách biệt với khu vực dịch vụ ăn uống, trường học, bệnh viện; khi xây dựng phải cách nguồn nước (sông, hồ, kênh, rạch, giếng nước) tối thiểu 20 m.
- Khi xây dựng cách nguồn nước (sông, hồ, kênh, rạch, giếng nước) tối thiểu 20 m;
- Kho có kệ kê hàng cao tối thiểu 10 cm so với mặt sàn, cách tường tối thiểu 20 cm.
Tổ chức hành nghề xử lý vật thể thuộc diện kiểm dịch thực vật phải đáp ứng các điều kiện quy định tại Điều 37 của Luật bảo vệ và kiểm dịch thực vật và các điều kiện chi tiết sau:
Đã được tập huấn và kiểm tra chuyên môn về xử lý vật thể thuộc diện kiểm dịch thực vật theo chương trình do cơ quan quản lý nhà nước chuyên ngành bảo vệ và kiểm dịch thực vật thuộc Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn quy định.
Tổ chức thực hiện khảo nghiệm thuốc bảo vệ thực vật phải đáp ứng các điều kiện quy định tại Điều 59 của Luật bảo vệ và kiểm dịch thực vật và các điều kiện chi tiết sau:
ĐIỀU KIỆN ĐẦU TƯ KINH DOANH DỊCH VỤ KHẢO NGHIỆM GIỐNG CÂY TRỒNG
Tổ chức kinh doanh dịch vụ khảo nghiệm giống cây trồng chính do Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn ban hành đáp ứng đủ các điều kiện sau:
ĐIỀU KIỆN ĐẦU TƯ NUÔI ĐỘNG VẬT RỪNG THÔNG THƯỜNG
Tổ chức, cá nhân nuôi loài động vật thuộc Danh mục động vật rừng thông thường do Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn ban hành phải đáp ứng đủ các điều kiện sau:
ĐIỀU KIỆN ĐẦU TƯ KINH DOANH CHĂN NUÔI; THỨC ĂN CHĂN NUÔI, THỨC ĂN THỦY SẢN
ĐIỀU KIỆN ĐẦU TƯ KINH DOANH VỀ THỦY SẢN
ĐIỀU KIỆN ĐẦU TƯ KINH DOANH THỰC PHẨM
TỔ CHỨC THỰC HIỆN
Các Bộ trưởng, Thủ trưởng cơ quan ngang bộ, Thủ trưởng cơ quan thuộc Chính phủ, Chủ tịch Ủy ban nhân dân các tỉnh, thành phố trực thuộc trung ương trong phạm vi chức năng, nhiệm vụ của mình chịu trách nhiệm thi hành Nghị định này./.
Nơi nhận: |
TM. CHÍNH PHỦ |
PHỤ LỤC I
DANH MỤC THIẾT BỊ
(Kèm theo Nghị định số 66/2016/NĐ-CP ngày 01 tháng 7 năm 2016 của Chính phủ)
Phần 1. Danh mục thiết bị đối với biện pháp xông hơi khử trùng
Bảng 1. Danh mục thiết bị sử dụng cho biện pháp xông hơi khử trùng bằng Methyl Bromide
TT |
Thiết bị |
1. |
Thiết bị đo nồng độ hơi thuốc |
2. |
Thiết bị phát hiện rò rỉ thuốc xông hơi |
3. |
Thiết bị đo tồn dư thuốc sau khi thông thoáng (đo TLV) |
4. |
Thiết bị thông thoáng, đảo khí |
5. |
Thiết bị hóa hơi |
6. |
Thiết bị gia nhiệt |
7. |
Dụng cụ, trang bị bảo hộ cá nhân (mặt nạ, bình lọc, thiết bị thở ôxy...) |
8. |
Ống dẫn thuốc |
9. |
Bạt khử trùng |
10. |
Vật liệu làm kín khác (bạt giấy dán chuyên dụng, hồ dán, băng dính, rắn cát...) |
11. |
Thiết bị đo nhiệt độ, ẩm độ |
12. |
Dụng cụ cân, đo |
13. |
Dụng cụ, thiết bị lấy mẫu và giám định sinh vật gây hại |
14. |
Dụng cụ, thiết bị phun vệ sinh |
15. |
Biển cảnh giới |
16. |
Trang thiết bị phòng cháy chữa cháy |
17. |
Bộ dụng cụ sơ cứu |
Bảng 2. Danh mục thiết bị sử dụng cho biện pháp xông hơi khử trùng bằng Phosphine
TT |
Thiết bị |
1. |
Thiết bị đo nồng độ hơi thuốc |
2. |
Thiết bị phát hiện rò rỉ thuốc xông hơi |
3. |
Thiết bị đo tồn dư thuốc sau khi thông thoáng (TLV) |
4. |
Thiết bị thông thoáng |
5. |
Dụng cụ, trang bị bảo hộ cá nhân (mặt nạ, bình lọc, thiết bị thở ôxy...) |
6. |
Bạt khử trùng |
7. |
Vật liệu làm kín khác (bạt giấy dán chuyên dụng, hồ dán, băng dính, rắn cát...) |
8. |
Thiết bị đo nhiệt độ, ẩm độ |
9. |
Dụng cụ cân, đo |
10. |
Dụng cụ, thiết bị lấy mẫu và giám định sinh vật gây hại |
11. |
Dụng cụ, thiết bị phun vệ sinh |
12. |
Biển cảnh giới |
13. |
Trang thiết bị phòng cháy chữa cháy |
14. |
Bộ dụng cụ sơ cứu |
Phần 2. Danh mục thiết bị đối với biện pháp xử lý hơi nước nóng
TT |
Thiết bị |
1. |
Buồng xử lý |
2. |
Máy tạo hơi nước nóng (Máy VHT) |
3. |
Thiết bị làm mát |
4. |
Hệ thống làm ẩm |
5. |
Quạt luân chuyển không khí |
6. |
Thiết bị đo ẩm độ |
7. |
Thiết bị cảm ứng đo nhiệt |
8. |
Thiết bị hiệu chuẩn |
9. |
Thiết bị ghi dữ liệu về nhiệt độ trong quá trình xử lý |
10. |
Trang thiết bị phòng cháy chữa cháy |
11. |
Bộ dụng cụ sơ cứu |
12. |
Dụng cụ, thiết bị lấy mẫu và giám định sinh vật gây hại |
Phần 3. Danh mục thiết bị đối với biện pháp xử lý chiếu xạ
TT |
Thiết bị |
1. |
Nguồn phát xạ |
2. |
Hệ thống băng tải đưa sản phẩm ra vào buồng xử lý |
3. |
Phòng điều khiển |
4. |
Thùng chứa sản phẩm |
5. |
Thiết bị đo liều chiếu xạ |
6. |
Buồng chiếu xạ |
7. |
Thiết bị kiểm xạ |
8. |
Hệ thống khóa liên động để kiểm soát và đảm bảo an toàn |
9. |
Trang bị bảo hộ và thiết bị kiểm soát liều cá nhân |
10. |
Bộ dụng cụ sơ cứu |
11. |
Trang thiết bị phòng cháy chữa cháy |
12. |
Dụng cụ, thiết bị lấy mẫu và giám định sinh vật gây hại |
Phần 4. Danh mục thiết bị đối với biện pháp xử lý nhiệt nóng
TT |
Thiết bị |
1. |
Buồng xử lý |
2. |
Hệ thống cung cấp nhiệt |
3. |
Cảm biến đo nhiệt |
4. |
Thiết bị hiển thị nhiệt độ |
5. |
Hệ thống đảo khí |
6. |
Trang thiết bị phòng cháy chữa cháy |
7. |
Dụng cụ, thiết bị lấy mẫu và giám định sinh vật gây hại |
PHỤ LỤC II
PHƯƠNG TIỆN THIẾT BỊ PHỤC VỤ KHẢO NGHIỆM THUỐC BẢO VỆ THỰC VẬT
(Kèm theo Nghị định số 66/2016/NĐ-CP ngày 01 tháng 7 năm 2016 của Chính phủ)
1. Bình phun thuốc bảo vệ thực vật đang vận hành tốt:
- Bình phun tay đeo vai (dùng cần gạt bằng tay), số lượng tối thiểu 02 chiếc;
- Bình phun tay hoạt động nạp điện bằng bình sạc (không cần sử dụng tay đẩy, chỉ cần ấn công tắc), số lượng tối thiểu 02 chiếc;
- Bình phun thuốc động cơ sử dụng cho cây công nghiệp dài ngày và cây ăn quả lâu năm, số lượng tối thiểu 02 chiếc.
2. Cân phân tích có độ chính xác ít nhất đạt 10-2, số lượng tối thiểu 02 chiếc.
3. Ống đong các loại dung tích 50, 100, 200, 500 ml, số lượng tối thiểu mỗi loại 02 chiếc.
4. Pipet các loại dung tích 1, 5, 10, 20 ml, số lượng tối thiểu mỗi loại 2 chiếc.
5. Vật dụng để thiết kế thí nghiệm: Thước dài, cọc, bảng, dây, kính lúp cầm tay (sử dụng cho các loài sinh vật gây hại không quan sát rõ được bằng mắt thường) phải đủ để tiến hành theo yêu cầu về quy mô khảo nghiệm.
6. Thiết bị thí nghiệm trong phòng cần thiết để xác định mật độ các loài sâu hại không đo đếm được bằng mắt thường (như nhện gié, tuyến trùng).
7. Thiết bị phục vụ cho việc xử lý số liệu, tổng hợp báo cáo kết quả khảo nghiệm: Máy vi tính, phần mềm xử lý số liệu.
8. Phương tiện bảo hộ lao động như quần áo, ủng, găng tay, khẩu trang, kính bảo hộ mắt đảm bảo an toàn về lao động đối với thuốc bảo vệ thực vật./.
THE GOVERNMENT
Decree No. 66/2016/ND-CP dated July 01, 2016 of the Government on regulations on requirements for investment in protection and quarantine of flora, plant varieties; common wild animals; aquatic animals; foods and husbandry
Pursuant to the Law on Government organization dated June 19, 2015;
Pursuant to the Law on Investment dated November 26, 2014;
Pursuant to the Law on Enterprises dated November 26, 2014;
Pursuant to the Law on Fishery dated November 26, 2003;
Pursuant to the Law on Forest Protection and Cultivation dated December 03, 2004;
Pursuant to the Law on Food Safety June 17, 2010;
Pursuant to the Law on Plant Protection and Quarantine dated November 25, 2013;
Pursuant to the Ordinance on Livestock breeds dated March 24, 2004;
Pursuant to the Ordinance on Plant Varieties dated March 24, 2004;
At request of the Minister of Agriculture and Rural development;
The Government hereby issues this regulation on conditions for investment in protection and quarantine of flora, plant varieties; common wild animals; aquatic animals; foods and husbandry.
Chapter I
GENERAL PROVISIONS
Article 1. Scopeof adjustment
This Decree stipulates requirements for:
1.Production of plant protection products (hereinafter referred to as “pesticide”) except for biocides containing useful organisms as active ingredients; pesticide trading; quarantine service providers; testing of pesticides supposed to be added to the list of permissible plant protection products in Vietnam;
2.Provision of plant variety testing services;
3.Common wild animal farming;
4.Trading of breeding stock, sperms, embryos and eggs, intensive farming of buffaloes, cattle, goats, horses, rabbits, pigs, chickens, ducks, goose, ostriches, quails and swallows (hereinafter referred to as “livestock”); production or processing of livestock feed and aquafeed (including bioproducts, microorganisms, minerals, chemicals excluding disinfectants in aquafarming; trading of livestock feed and aquafeed (hereinafter referred to as “feed”); provision of feed testing services;
5.Production of aquatic breeds (giant tiger prawns, whiteleg shrimps, pangasius fish, tilapias, Ben Tre clams), aquaculture (giant tiger prawns, whiteleg shrimps, pangasius fish) and exploitation; provision of aquabreed testing;
6.Food trading ( meat and meat products, aquatic animals and aquatic products, vegetables, tubes and bulbs, fruits, eggs and egg products; raw milk; honey and honey products; salt;condiments, cacao, pepper, cashew nuts and other agricultural products); cattle and poultry slaughter houses and processing facilities; wholesale markets trading agricultural products (hereinafter referred to as “wholesale market”); and food business facilities.
Article 2.Subject of application
This Decree applies to enterprises, public service providers, cooperatives (hereinafter referred to as “organization”), individuals registering for business households; regulatory authorities, and entities investing in sectors mentioned in Article 1 hereof.
Chapter II
REQUIREMENTS FOR INVETSMENT IN PLANT PROTECTION AND QUARANTINE
Article 3. Requirements for production of pesticides
Entities wishing to produce pesticides shall meet all requirements prescribed in Article 61 of the Law on Plant Protection and Quarantine and the following detailed requirements:
1.With respect to personnel
a) The person directly in change of managing and operating the plant/factory (such as directors or deputy directors or foreman) shall obtain at least one bachelor degree in chemistry, plant protection or forestry or higher;
b) Workers directly participating in producing pesticides shall be provided training courses in chemical safety or pesticides, and shall obtain certificates of completion of such training courses granted by State professional regulatory authorities specialized in chemistry, plant protection and quarantine (hereinafter referred to as “professional regulatory authorities”).
2.With respect to pesticide factories and warehouses
a) Factories and warehouses constructed within the industrial zones shall conform to regulations of such industrial zones. Factories or warehouses outside industrial zones shall be located at least 500 m away from schools, hospitals and markets;
b) All pesticide factories and warehouses shall be designed to meet the Vietnam National Standard (TCVN) 5507:2002: Hazardous chemicals – Code of Practice for Safety in Production, Commerce, Use, Handling and Transportation.
3.With respect to equipment
a) For manufacturing equipment
-All equipment and production lines for producing active ingredients, raw materials, pesticides and packaging shall be equipped;
-All equipment shall be conformable to safety requirements prescribed in TCVN 5507:2002 : Hazardous chemicals – Code of Practice for Safety in Production, Commerce, Use, Handling and Transportation.
b) With respect to means of transport and cargo-handling equipment
Means of transport and cargo-handling equipment shall be conformable to current technical standards on handling of hazardous cargoes. Respective pictograms or warning signs shall be put up on means of transport.
c) With respect to sewerage treatment systems
-Every sewerage treatment system shall be conformable to thefollowingNational Technical Regulations(QCVN): QCVNNo.19:2009/BTNMT on industrial emission of inorganic substances and dust, and QCVN 20:2009/BTNMT on industrial emission of organic substances;
-QCVN 07:2009/BTNMT on hazardous waste threshold and QCVN 40:2011/BTNMT on industrial wastewater;
-Requirements prescribed in the Governments Decree No.38/2015/ND-CP on wastes and scrap management dated April 24, 2015.
4.With respect to quality control systems
a) Every pesticide factory shall have their own quality control system which is conformable to ISO 9001:2008 or the equivalent;
b) Laboratories for pesticide testing which are conformable to ISO 17025:2005 or the equivalent shall be constructed.
Article 4. Requirements for pesticide trading
Entities wishing to produce pesticides shall meet all requirements prescribed in Article 63 of the Law on Plant protection and Quarantine and the following detailed requirements:
1.With respect to personnel
Every shopkeeper and salesperson shall obtain at least a two-year associate degree in plant protection/horticulture/chemistry/forestry or higher; or Certificate of completion of training courses in pesticides granted by professional regulatory authorities or certificate of completion of training courses in plant protection and quarantine granted by the Department of Agriculture and Rural Development.
2.With respect to pesticide store location
Pesticide stores shall be located far away from food and beverage businesses, schools, hospitals and at least 20 m away from water sources (rivers, streams, reaches, canals or wells).
3.With respect to pesticide warehouses
a) For warehouses of retail shops
-Such ware houses shall be located at least 20 m away from water sources (rivers, lakes, streams, wells, etc.);
-Distance from pesticide shelf bottom to floor and walls shall be at least 10 cm and 20 cm, respectively.
b) All pesticide warehouses shall conform to the TCVN 5507:2002: Hazardous chemicals – Code of Practice for Safety in Production, Commerce, Use, Handling and Transportation.
Article 5. Requirements for quarantine service providers
Quarantine service providersshall meet all requirements prescribed in Article 37 of the Law on Plant protection and Quarantine and the following detailed requirements:
1.With respect to personnel
a) Every supervisory manager or executive of the quarantine service provider shall obtain at least a bachelor degree or higher as prescribed in QCVN 01 - 19:2010/BNNPTNT on fumigation procedures or Vietnam Standard and basic standards on quarantine;
b) Persons directly in charge of quarantine subjects (hereinafter referred to as “quarantine specialist”) shall obtain a practicing certificate granted by the professional regulatory authority affiliated to the Ministry of Agriculture and Rural Development.
2.Requirements for individuals obtaining practicing certificates
Individuals granted the practicing certificates are those who completed training courses and passed examination in quarantine according to the training program launched by professional regulatory authorities – Ministry of Agriculture and Rural Development.
3.With respect to technical infrastructures
a) Facilities, workshops, warehouses and equipment which are appropriate for the quarantine scale, methods and models under the national technical regulations on quarantine shall be constructed and equipped;
b) Equipment by quarantine method shall be equipped according to Appendix I herewith.
Article 6. Requirements for pesticide testing organizations
Testing organizations shall meet all requirements prescribed in Article 59 of the Law on Plant protection and Quarantine and the following detailed requirements:
1.Every manager, executive or technician of testing organizations shall obtain at least a bachelor degree in plant protection/horticulture/forestry/chemistry or higher and acquire a certificate of completion of training courses in pesticide testing granted by the professional regulatory authority –the Ministry of Agriculture and Rural Development.
2.There are at least 05 full-time workers obtaining bachelor degree in majors prescribed in clause 1 of this Article or higher and completing training courses in pesticide testing.
3.With respect to technical infrastructures - facilities
a) Equipment and facilities presented in Appendix II herewith shall be equipped;
b) Testing organizations in charge of determination of pre-harvest intervals shall make laboratories available for pesticide residue analysis by respective method of assay.
Chapter III
REQUIREMENTS FOR INVESTMENT IN PLANT VARIETY TESTING SERVICES
Article 7. Requirements for provision of plant variety testing services
Plant variety testing service providers shall meet the following requirements:
1.Every testing service provider shall employ at least 02 workers obtaining bachelor degrees in plant variety/plant protection/forestry or higher;
2.Testing service offices shall be situated in favorable locations to facilitate testing of plant growth.
Chapter IV
REQUIREMENTS FOR INVETSMENT IN COMMON WILD ANIMAL FARMING
Article 8. Requirement for common wild animal farming
Entities rearing animals on the List of common wild animals published by the Ministry of Agriculture and Rural Development shall meet the following requirements:
1.Possession of wild animal shall be lawful by trap, importation, purchase, transfer, donation or confiscation under regulations of laws.
2.Common wild animal farms with exceeding 20 individual mammals, 50 individual reptiles or 100 individual amphibians shall be located at least 200m away from schools, hospitals and markets.
Chapter V
REQUIREMENTS FOR INVETSMENT IN HUSBANDRY, LIVESTOCK FEED AND AQUAFEED
Section 1. REQUIREMENTS FOR INVESTMENT IN BREEDING STOCK, SPERMS, EMBRYOS AND EGGS
Article 9. Requirements for production and trading breeding stock
1.Facilities producing and trading in purebreds shall employ technicians obtaining bachelor degrees in husbandry/veterinary medicine or higher. Facilities producing and trading in commercial breeds shall employ technicians acquiring at least two-year associate degrees in husbandry/veterinary medicine or higher.
2.Producing and trading facilities shall be located far away from polluted areas published by State competent authorities under regulations of laws; and at least 500 m away from centralized/ domestic/industrial wastewater treatment plants, hospitals, schools and markets.
3.Liquid and solid waste treatment measures shall be applied to protect the environment under the Law on Environment. Wastewater shall be treated to meet standards in QCVN 62 - MT: 2016/BTNMT on farming effluents.
Article 10. Requirements for production and trading of breeding stock, sperms, embryos and eggs
1.Producing and trading facilities shall employ technician obtaining two-year associate degrees in husbandry or veterinary medicine or higher.
2.Equipment, facilities for storage and means of transport shall be equipped under current technical regulations and standards.
Section 2. REQUIREMENTS FOR INVESTMENT IN INTENSIVE FARMING
Article 11. Requirements for intensive farming
1.Intensive farms rearing exceeding 100 cattle/buffaloes/horses for breeding/ exceeding 200 individuals for meat; or intensive sheep/goat farms with exceeding 400 individuals for breeding or exceeding 600 for meat; intensive rabbit farms with exceeding 3,000 individuals for breeding or exceeding 6,000 individuals for meat; intensive pig farms with exceeding 300 sows or exceeding 500 individuals including sows and pigs for meat; intensive chicken farm with exceeding 3,000 hens or exceeding 5,000 commercial chicken; intensive farm with exceeding 2,500 duck/goose; or exceeding 100 ostriches for breeding or 200 individuals for meat; or exceeding 10,000 quails for breeding or 20,000 for meat shall meet the following requirements:
a) Technicians in such farm shall obtain two-year associate degrees in husbandry /veterinary medicine or higher.
b) Liquid and solid waste treatment measures for environmental protection under the Law on Environment shall be applied. Wastewater shall be treated to meet standards in QCVN 62 - MT: 2016/BTNMT on farming effluents.
c) Such farms shall satisfy all requirements for food safety prescribed in Article 19 hereof.
2.Ultrasonic sound devices to attracting swallows shall not produce noise exceeding 70 dBA
Section 3.REQUIREMENTS FOR TRADING LIVESTOCK FEED AND AQUAFEED
Article 12.Requirements for producing and processing livestock feed and aqua-feed
1.The producing and processing facilities shall employ technicians holding at least bachelor degrees in husbandry/veterinary medicine (for production and processing of livestock feed technology); or in aquaculture/aqua-feed technology (for production and processing of aqua-feed).
2.Producing and processing facilities shall be fenced off.
3.The production zone of the producing and processing facility shall be designed by operational flow-through pattern and separated from other zones.
Article 13.Requirements for trading livestock feed and aqua-feed
1.Every trading facility shall be equipped with equipment, warehouses and fixtures and fittings for feed storage.
2.Zones for livestock feed and aqua-feed display shall be separated from pesticide, fertilizers and hazardous chemicals. Harmful insect and pest control measures shall be applied.
Article 14.REQUIREMENTS FOR PROVISION OF LIVESTOCK FEED AND AQUAFEED TESTING SERVICES
1.Testing centers shall employ technicians holding at least bachelor degrees in husbandry/veterinary medicine (for production and processing of livestock feed technology); or in aquaculture/aqua-feed technology (for production and processing of aqua-feed).
2.With respect to technical infrastructures
a) Aquaculture ponds for aqua-feed testing shall be conformable to requirements in clause 1, Article 16 hereof;
b) Livestock farms for livestock feed testing shall have livestock houses constructed in conformity with requirements in clause 2, Article 9 hereof.
Chapter VI
REQUIREMENTS FOR AQUATIC ANIMAL TRADING
Section 1.REQUIREMENTS FOR AQUACULTURE
Article 15. Requirements for aquatic breed production
1.Producing facilities shall employ technicians holding bachelor degrees in aquaculture or higher
2.Water supply and separate drainage systems, and sewerage treatment plants shall be constructed.
Article 16.Requirements for aquaculture
1.Aquaculture facilities farming aquatic animals in ponds or tanks shall have separate water drainage system and water supply system, and sewerage treatment plants constructed. Aquaculture facilities farming aquatic animals in cages shall be equipped with waste collection and treatment systems.
2.Aquaculture facilities shall satisfy all requirements for food safety prescribed in Article 19 hereof.
Article 17. Requirements for provision of plant variety testing services
1.Producing facilities shall employ technicians holding the bachelor degree in aquaculture or higher
2.Water supply and separate drainage systems, and sewerage treatment plants shall be constructed.
Section 2. REQUIREMENTS FOR INVESTMENT IN AQUATICULTURE HARVESTING
Article 18.Requirements for investment in aquaculture harvesting
1.Captains or chief engineers of class-IV fishing vessels with the capacity of at least 400 CV; or class-V fishing vessels with the capacity ranging from 90CV to under 400CV; or those with the capacity ranging from 20 CV to under 90 CV shall obtain master mariners.
2.Fishing vessels of which the designed waterline length is at least 15 m without engine or with engine but the total capacity of the main engine is at least 20 CV shall be certified eligible for technical safety by the fishing vessel register.
Chapter VII
REQUIREMENTS FOR INVESTMENT IN FOOD BUSINESS
Article 19. Requirements for investment in food production facilities
Every food production facility shall be:
1.Located far away from polluted areas published by State competent authorities under regulations of laws; landfills, centralized/domestic/industrial wastewater treatment plants, hospitals, schools.
2.Supplied enough clean water for food washing and processing under QCVN 02:2009/BYT on domestic water.
3.Equipped with equipment, packages and containers in conformity with QCVN 12-1:2011/BYT on hygiene and safety of synthetic resin implements, containers and packing in direct contact with foods; QCVN 12-2:2011/BYT on hygiene and safety of rubber implements, containers and packing in direct contact with foods and QCVN 12-3:2011/BYT on hygiene and safety of metallic implements, containers and packing in direct contact with foods.
Article 20. Requirements for investment in livestock and poultry slaughter houses
1.With respect to personnel
a) Slaughterhouse owners or workers directly slaughtering or processing food shall obtain the certificate of food safety stipulated by the Ministry of Agriculture and Rural Development;
b) Slaughterhouse owners and workers health status shall satisfy health prescribed by regulations of the Ministry of Health.
2.With respect to slaughterhouse location
Every slaughterhouse shall:
a) Be located far away from polluted areas published by State competent authorities under regulations of laws; landfills, centralized/domestic/industrial wastewater treatment plants, hospitals, schools.
b) Have stockyard/holding pens, slaughter facilities and post-slaughter processing facilities; restroom and Changing rooms which are separated from each other;
c) Be supplied with enough water for slaughtering and processing under QCVN 01:2009/BYT on drinking water quality; and water for flushing slaughterhouses, equipment and tools under QCVN 02:2009/BYT on domestic water quality;
d) Have drainage systems designed to facilitate the wastewater movement from the hi-hygiene zones through low-hygiene zones. Solid wastes collection devices/vehicles shall be covered and stored in separated areas.
3.Be equipped with slaughtering equipment, packages and containers satisfying requirements in QCVN 12-1:2011/BYT on hygiene and safety of synthetic resin implements, containers and packing in direct contact with foods; QCVN 12-2:2011/BYT on hygiene and safety of rubber implements, containers and packing in direct contact with foods and QCVN 12-3:2011/BYT on hygiene and safety of metallic implements, containers and packing in direct contact with foods.
Article 21. Requirements for investment in food processing facilities
1.With respect to personnel
a) Processing facilities’ owners or workers directly participating in producing food shall obtain the certificate of food safety stipulated by the Ministry of Agriculture and Rural Development;
b) Owners and workers’ health status shall satisfy health prescribed by regulations of the Ministry of Health.
2.Food processing facilities shall be located far away from polluted areas published by State competent authorities under regulations of laws; landfills, centralized/domestic/industrial wastewater treatment plants, hospitals, schools.
3.With respect to food processing premises
a) Processing premises, production lines and auxiliary facilities shall be designed by operational flow-through pattern. Condiments, finished products, package or leftovers shall be conveyed by separate conveyor belt.
b)Material warehouses, finished product warehouses; processing and packaging areas, restrooms, Changing room and relevant auxiliary facilities shall be separated from each other;
c) Walls, ceiling, floor and doors shall be made of waterproof and anti-corrosive materials. Doors and windows shall be kept closed to protect facilities from pests.
d) Air ventilation systems shall be installed to facilitate flow movements from hi-hygiene zone to the area with low-hygiene zone, and shall not be designed to flow air from restrooms to processing premises;
dd) Lighting systems shall conform to regulations of laws to facilitate the control of food safety and quality indicators by technology process. Light bulbs in processing premises shall be wrapped in box-shaped lampshades to prevent shatters from falling into foods.
e) The water for processing shall be adequately provided under QCVN 01:2009/BYT on drinking water quality; and water for flushing premises, equipment and tools under QCVN 02:2009/BYT on domestic water quality; Water pipelines for steam, cooling and fire safety shall be separated from pipelines distributing water for food processing and marked with different colors;
g) Air compressors for food processing shall be cleaned, sterilized and deodorized.
h) Restrooms are separated from food processing premises. Restroom doors shall not be installed opposite the food processing facility. Changing rooms for changing protective clothing shall be constructed.
i) Wastewater drainage systems shall be installed to facilitate wastewater movement from high-hygiene zones through low-hygiene zones before discharge.
4.Equipment
Every food processing premise shall be equipped with:
a) Hand wash sinks, disinfectants, footwear, clean water, hand wash liquor, soap, disposable towels or paper or hand dryers;
b) Equipment, packages and containers which are conformable to QCVN 12-1:2011/BYT on hygiene and safety of synthetic resin implements, containers and packing in direct contact with foods; QCVN 12-2:2011/BYT on hygiene and safety of rubber implements, containers and packing in direct contact with foods and QCVN 12-3:2011/BYT on hygiene and safety of metallic implements, containers and packing in direct contact with foods.
c) Insect and pest control devices/ repellers;
d) Quality control devices designed by technology;
dd) Solid waste collection devices/vehicles with covers parked in separated zones; hazardous waste containers marked with symbols and color indicators to distinguish from other types of wastes.
Article 22. Requirements for investment in wholesale markets
1.Wholesale market shall be located far away from polluted areas published by State competent authorities under regulations of laws; landfills, centralized/domestic/industrial wastewater treatment plants, hospitals, schools.
2.Wholesale market zoning
a) Restrooms shall be separated from food primary processing premises and food stalls;
b) Drainage systems shall be designed to facilitate wastewater movement from hi-hygiene zone through low-hygiene zone. Solid wastes collection vehicles/devices shall be covered and stored in separated areas.
c) Water shall be adequately supplied for food washing and primary processing under QCVN 01:2009/BYT on drinking water quality; and water for flushing the market, equipment and tools under QCVN 02:2009/BYT on domestic water quality;
3.Equipment, packages and containers which are conformable to QCVN 12-1:2011/BYT on hygiene and safety of synthetic resin implements, containers and packing in direct contact with foods; QCVN 12-2:2011/BYT on hygiene and safety of rubber implements, containers and packing in direct contact with foods and QCVN 12-3:2011/BYT on hygiene and safety of metallic implements, containers and packing in direct contact with foods shall be equipped.
Article 23. Requirements for investment in food business facilities
1.With respect to personnel
a) Business owners or salespersons shall obtain the certificate of food safety stipulated by the Ministry of Agriculture and Rural Development;
b) Owners and salespersons’ health status shall satisfy health requirements prescribed by regulations of the Ministry of Health.
2.With respect to business location
Every business facility shall be:
a) located far away from polluted areas published by State competent authorities under regulations of laws; landfills, centralized/domestic/industrial wastewater treatment plants, hospitals, schools.
b) Have their restrooms separated from zones for food storage, and food trading. Restroom doors shall not be installed opposite the food storage zone.
3.Equipment and fixtures
Every business facility shall be equipped with:
a) means of transport and equipment used for storing food at the temperature and humidity indicated by the manufacturers;
b) equipment, packages and containers which are conformable to QCVN 12-1:2011/BYT on hygiene and safety of synthetic resin implements, containers and packing in direct contact with foods; QCVN 12-2:2011/BYT on hygiene and safety of rubber implements, containers and packing in direct contact with foods and QCVN 12-3:2011/BYT on hygiene and safety of metallic implements, containers and packing in direct contact with foods.
c) Waste collection vehicles with covers parked in separate zone.
Chapter VIII
IMPLEMENTATIONORGANIZATION
Article 24. Effect
1.This Decree takes effect on July 01, 2016.
2.This Decree replaces:
a) Points a, b, c, dd of clause 1; point b, clause 2 of the Article 11; clauses 1 and 2 of Article 12; Articles 13, 14 and 15 of the Government’s Decree No.59/2005/ND-CP on requirements for production and trading aquatic animals dated May 04, 2005;
b) Point h of clauses 10,11, 12 and 13, Article 1 of the Government s Decree No.14/2009/ND-CP dated December 13, 2009 on amendments to a number of articles of the Government’s Decree No.59/2005/ND-CP on requirements for production and trading aquatic animals dated May 04, 2005;
c) Clauses 1, 2, 4 and 5 of Article 6; clause 3, Article 12 of the Government s Decree No. 08/2010/ND-CP dated February 05, 2010 on the management of animal feeds.
Article 25. Implementation
Ministers, Heads of Ministerial-level authorities, Heads of Governmental agencies, Presidents of People Committee’s of provinces, within their administration, shall be responsible for the implementation of this Decree./.
For the Government
The Prime Minister
Nguyen Xuan Phuc
APPENDIX 1
LIST OF EQUIPMENT
(Issued together with the Government’s Decree No.66/2016/ND-CP dated July 01, 2016)
Part 1. List of fumigation equipment
Table 1. List of fumigation equipment by Methyl bromine
No. | Equipment |
1. | Concentration meters |
2. | Fumigant leak detectors |
3. | Fumigant residue meters (for measuring the threshold limit value TLV) |
4. | Ventilation systems, air reverse system |
5. | Volatilizers |
6. | Heaters |
7. | Personal protective equipment ( mask , oxygen breathing apparatus, air-purifying respirators, etc,) |
8. | Fumigation ducts |
9. | Canvas tarpaulins |
10. | Other adhesive supports (sand snake, adhesive sealers, Kraft, etc.) |
11. | Humidity and temperature recorder |
12. | Scale or measuring devices |
13. | Sampling devices and analyzers |
14. | Fumigators |
15. | Warning signs |
16. | Fire safety equipment |
17. | First-aid tool kits |
Table 2. List of fumigation equipment by Phosphine
No. | Equipment |
1. | Concentration meters |
2. | Fumigant leak detectors |
3. | Fumigant residue meters (for measuring the threshold limit value TLV) |
4. | Ventilation systems |
5. | Personal protective equipment ( masks , oxygen breathingapparatus |
6. | Canvas tarpaulins |
7. | Other adhesive supports (sand snake, advertisement adhesive sealers, Kraft, etc.) |
8. | Humidity and temperature recorders |
9. | Scale or measuring devices |
10. | Sampling devices and analyzers |
11. | Fumigators |
12. | Warning signs |
13. | Fire safety equipment |
14. | First-aid tool kits |
Part 2. List of equipment used for steam fumigation
No. | Equipment |
1. | Fumigation chambers |
2. | Vapor heat treatment facilities |
3. | Cooling devices |
4. | Steam humidifiers |
5. | Circulation fans |
6. | Moisture meters |
7. | Temperature sensors |
8. | Calibrating devices |
9. | Temperature recorders |
10. | Fire safety equipment |
11. | First-aid tool kits |
12. | Sampling devices and analyzers |
Part 3. List of equipment used for irradiation
No. | Equipment |
1. | Radiators |
2. | Conveyor systems |
3. | Control rooms |
4. | Containers |
5. | Radiation dosimeters |
6. | Radiation rooms |
7. | Radiation control devices |
8. | Interlocks |
9. | Personal protective equipment and dosimetry |
10. | First-aid tool kits |
11. | Fire safety equipment |
12. | Sampling devices and analyzers |
Part 4. List of equipment used for vapor heat and forced hot air treatment
No. | Equipment |
1. | Fumigation chambers |
2. | Heaters |
3. | Temperature sensors |
4. | Temperature display devices |
5. | Reverse air systems |
6. | Fire safety equipment |
7. | Sampling devices and analyzers |
APPENDIX II
PESTICIDE TESTING EQUIPMENT
(Issued together with the Government’s Decree No.66/2016/ND-CP dated June 01, 2016)
1.Sprayers applying pesticides in good conditions:
-Backpack sprayers (with pump handle): at least 02 sprayers;
-Hand-held electronic sprayers (with pressure regulators, without pump handle): at least 02 sprayers;
-Engine power sprayers for applying pesticides on perennial crops and perennial fruit trees: at least 02 sprayers
2.Analytical balances (with the precision of 10-2or higher): at least 02
3.Graduated cylinders (50, 100, 200, 500 ml): at least 02 cylinders by type
4.Pipette (1, 5, 10, 20 ml): at least 2 pipettes by type
5.Equipment requested for experiment: Rulers, board, piles, handheld magnifiers (for testing pesticides applying on pests which are hardly seen with naked eyes) according to the experiment.
6.Laboratory equipment for determination of density of pests which are invisible to naked eyes such as panicle rice mite, nematodes).
7.Data processing devices for experiment result summary such as computers and data processing software.
8.Personal protective equipment such as protective clothing, gloves, masks, goggles, etc.
Vui lòng Đăng nhập tài khoản gói Nâng cao để xem đầy đủ bản dịch.
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây
Lược đồ
Vui lòng Đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Lược đồ.
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây
Vui lòng Đăng nhập tài khoản gói Nâng cao để xem Nội dung MIX.
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây