Thông tư 49/2013/TT-BNNPTNT vùng trồng trọt đủ điều kiện an toàn thực phẩm
- Tổng hợp lại tất cả các quy định pháp luật còn hiệu lực áp dụng từ văn bản gốc và các văn bản sửa đổi, bổ sung, đính chính…
- Khách hàng chỉ cần xem Nội dung MIX, có thể nắm bắt toàn bộ quy định pháp luật hiện hành còn áp dụng, cho dù văn bản gốc đã qua nhiều lần chỉnh sửa, bổ sung.
thuộc tính Thông tư 49/2013/TT-BNNPTNT
Cơ quan ban hành: | Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn |
Số công báo: | Đã biết Vui lòng đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Số công báo. Nếu chưa có tài khoản Quý khách đăng ký tại đây! |
Số hiệu: | 49/2013/TT-BNNPTNT |
Ngày đăng công báo: | Đã biết Vui lòng đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Ngày đăng công báo. Nếu chưa có tài khoản Quý khách đăng ký tại đây! |
Loại văn bản: | Thông tư |
Người ký: | Lê Quốc Doanh |
Ngày ban hành: | 19/11/2013 |
Ngày hết hiệu lực: | Đang cập nhật |
Áp dụng: | |
Tình trạng hiệu lực: | Đã biết Vui lòng đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Tình trạng hiệu lực. Nếu chưa có tài khoản Quý khách đăng ký tại đây! |
Lĩnh vực: | Nông nghiệp-Lâm nghiệp |
TÓM TẮT VĂN BẢN
Ngày 19/11/2013, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn đã ban hành Thông tư số 49/2013/TT-BNNPTNT hướng dẫn tiêu chí xác định vùng sản xuất trồng trọt tập trung đủ điều kiện an toàn thực phẩm (ATTP).
Cụ thể, vùng sản xuất trồng trọt tập trung đủ điều kiện ATTP phải đáp ứng đủ 05 tiêu chí sau: Phù hợp với quy hoạch phát triển nông nghiệp của địa phương và được UBND cấp tỉnh phê duyệt; Quy mô diện tích của vùng sản xuất trồng trọt tập trung phù hợp với từng đối tượng cây trồng và điều kiện cụ thể của từng địa phương; Không bị ô nhiễm đất, nước, không khí quá mức cho phép ảnh hưởng đến chất lượng nông sản, đáp ứng yêu cầu về giới hạn cho phép của kim loại nặng trong đất nông nghiệp và giới hạn cho phép của một số kim loại nặng, vi sinh vật gây hại trong nước tưới đối với sản xuất trồng trọt theo quy định của pháp luật; Đáp ứng tiêu chí về cơ sở hạ tầng đối với vùng sản xuất tập trung; Chuyên canh sản xuất một loại sản phẩm quy định tại Khoản 1 Điều 2 Thông tư số 53/2012/TT-BNNPTNT. Riêng đối với vùng sản xuất rau hoặc lúa, tùy điều kiện cụ thể, có thể luân canh với cây trồng ngắn ngày khác.
Đồng thời, Thông tư cũng có quy định chi tiết về các tiêu chí về hệ thống giao thông, hệ thống thủy lợi, điện, thu gom chất thải... của cơ sở hạ tầng đối với vùng sản xuất tập trung. Cụ thể như: Hệ thống giao thông đến vùng sản xuất, trong vùng và đến nơi tập trung sản phẩm phải thuận lợi; cấp độ và quy mô công trình phù hợp yêu cầu sản xuất và đầu tư của vùng; vùng sản xuất rau, lúa nước tập trung phải có hệ thống tưới, tiêu chủ động; cấp độ và quy mô công trình phù hợp yêu cầu sản xuất và đầu tư của vùng; hệ thống điện đảm bảo đủ công suất, ổn định, an toàn, phù hợp với điều kiện cụ thể, đáp ứng yêu cầu sản xuất của vùng...
Thông tư này có hiệu lực thi hành kể từ ngày 02/01/2014.
Xem chi tiết Thông tư49/2013/TT-BNNPTNT tại đây
tải Thông tư 49/2013/TT-BNNPTNT
BỘ NÔNG NGHIỆP VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN ----------- Số: 49/2013/TT-BNNPTNT | CỘNG HOÀ XÃ HỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM Độc lập - Tự do - Hạnh phúc -------------------- Hà Nội, ngày 19 tháng 11 năm 2013 |
Nơi nhận: - Thủ tướng CP; - VP Quốc hội; - Văn phòng Chủ tịch nước; - Văn phòng Chính phủ; - Các Bộ, cơ quan ngang Bộ, cơ quan thuộc Chính phủ; - Cục Kiểm tra văn bản - Bộ Tư pháp; - UBND các tỉnh, thành phố trực thuộc TW; - Sở NN&PTNT các tỉnh, TP trực thuộc TW; - Công báo; - Website Chính phủ; - Website Bộ NN&PTNT; - Các cơ quan thuộc Bộ NN & PTNT; - Lưu VT, TT. | KT. BỘ TRƯỞNG THỨ TRƯỞNG (Đã ký) Lê Quốc Doanh |
TT | Thông số(1) | Đơn vị | Giá trị giới hạn | Ghi chú |
1 | Thuỷ ngân (Hg) | mg/l | 0,001 | |
2 | Cadimi (Cd) | mg/l | 0,01 | |
3 | Arsen (As) | mg/l | 0,05 | |
4 | Chì (Pb) | mg/l | 0,05 | |
5 | Fecal. Coli | Số vi khuẩn/ 100ml | 200 | Đối với rau ăn tươi sống |
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT ----------- No. 49/2013/TT-BNNPTNT | THE SOCIALIST REPUBLIC OF VIETNAM Independence - Freedom - Happiness -------------------- Hanoi, December 19, 2013 |
CIRCULAR
On guidelines on criteria for identifying concentrated farming areas meeting food safety conditions
-------------------
Pursuant to the Government s Decree No. 01/2008/ND-CP dated January 3, 2008 defining the functions, tasks, powers and organizational structure of the Ministry of Agriculture and Rural Development; Decree No. 75/2009/ND-CP dated September 10, 2009, amending Article 3 of the Government’s Decree No. 01/2008/ND-CP dated January 3, 2008;
Pursuant to the Prime Minister s Decision No. 01/2012/QD-TTg dated January 9, 2012 on a number of policies to support the application of Good Agricultural Practices in agriculture, forestry and fishery;
At the request of Director of Department of Crop Production;
The Minister of Agriculture and Rural Development provides guidelines on criteria for identifying concentrated farming areas meeting food safety conditions
Chapter I
GENERAL PROVISIONS
Thing 1. Scope of regulation
This Circular guides criteria for identifying concentrated farming areas meeting food safety conditions to implement VietGAP-applicable projects of products specified in Clause 1, Article 2 of Circular No. 53/2012./TT-BNNPTNT dated October 26, 2012 of the Ministry of Agriculture and Rural Development promulgating the List of agricultural and fishery products supported under Decision No. 01/2012/QD-TTg dated January 9, 2012 of the Prime Minister on a number of policies to support the application of Good Agricultural Practices in agriculture, forestry and fishery (hereinafter referred to as Circular No. 53/2012/TT-BNNPTNT) .
Article 2. Subjects of application
Organizations and individuals engaged in activities related to planning and investing in infrastructure in concentrated farming areas meeting food safety conditions to implement VietGAP-applicable projects.
Chapter II
CRITERIA FOR IDENTIFYING CONCENTRATED FARMING AREAS MEETING FOOD SAFETY CONDITIONS
Article 3. Criteria for identifying concentrated farming areas
Concentrated farming areas meeting food safety conditions shall fully satisfy the following criteria:
1. Conforming to local agricultural development planning and being approved by provincial-level People s Committees.
2. Having the size suitable to each crop and specific conditions of each locality specified by the provincial-level People s Committees.
3. Practicing intensive farming for one of the crops specified in Clause 1, Article 2 of Circular No. 53/2012/TT-BNNPTNT; Particularly, vegetables or rice farming areas, depending on specific conditions, crop rotation may be practiced with other short-term crops.
4. Not being polluted in terms of soil, water and air in excess of the allowable limits affecting the quality of the produces; meeting the allowable limits of heavy metals in agricultural soil as prescribed in QCVN 03:2008/BTNMT dated July 18, 2008 of the Ministry of Natural Resources and Environment and the allowable limits of some heavy metals, harmful microorganisms in irrigation water for farming as prescribed in the Appendix enclosed herewith.
5. Meeting the criteria on infrastructure for concentrated farming areas as prescribed in Article 4 of this Circular.
Article 4. Criteria for infrastructure of concentrated farming areas
1. Traffic system
The transportation system to farming areas, within regions and to produce-gathering places shall be convenient; levels and sizes of works shall be suitable to the region s production and investment requirements.
2. Irrigation system
a) For concentrated vegetable and rice farming areas: There shall be an active irrigation and drainage system; levels and sizes of works shall be suitable to the region s production and investment requirements;
b) For concentrated fruit, tea, coffee, and pepper farming areas: There shall be an active irrigation or drainage system or the exploitation of natural water sources such as groundwater, rainwater, lake and river water to meet the region s production requirements;
c) For concentrated farming areas affected by floods, tidal surges and saltwater intrusion: There shall be systems of dikes, embankments and sluice gates to prevent floods and saltwater, and demarcate the freshwater, brackish water and saltwater areas to meet the region’s production requirements.
3. Power system
The power system shall ensure sufficient capacity, stability, safety, be suitable to specific conditions, and meet the region’s production requirements.
4. Waste collection system
It is possible to apply one of two ways of collecting wastes and garbage from the use of pesticides:
a) The first way: Building a tank in a convenient position to collect bottles and packages of pesticides; The tanks must be solidly built with bottoms and roofs, and they shall not be arranged in low and hollow places; The number and size of tanks depends on the production scale and the use of pesticides;
b) The second way: Using sealed waste storage equipment to avoid waste emissions; The number and size of equipment depends on the production scale and the use of pesticides in the region.
Chapter III
ORGANIZATION OF IMPLEMENTATION
Article 5. Assignment of responsibilities
1. Responsibilities of provincial-level People s Committees
a) Approving the planning to identify concentrated farming areas meeting food safety conditions under their scope of management;
b) Directing the implementation of this Circular in their localities.
2. Responsibilities of the provincial-level Department of Agriculture and Rural Development
a) Formulating and submitting to the provincial People s Committee a plan to identify concentrated farming areas meeting food safety conditions in their localities;
b) Organizing the implementation of this Circular; Annually in the fourth quarter, they shall report on the implementation results to the provincial-level People s Committee and the Ministry of Agriculture and Rural Development.
3. Responsibilities of units under the Ministry of Agriculture and Rural Development
a) The Department of Crop Production shall guide, monitor, inspect, summarize and report to the Ministry of Agriculture and Rural Development on the implementation of this Circular;
b) Units under the Ministry shall, according to their assigned functions and tasks, participate in guiding and inspecting the implementation of this Circular.
Article 6. Provisions of implementation
1. This Circular takes effect from January 2, 2014.
2. This Circular replaces the Minister of Agriculture and Rural Development s Circular No. 59/2009/TT-BNNPTNT dated September 9, 2009, guiding the implementation of a number of articles of Decision No. 107/2008/QD. -TTg dated July 30, 2008 of the Prime Minister on a number of policies to support the development of safe production, processing, consumption of vegetables, fruits and tea by 2015.
3. In the course of implementation, if any difficulties arise, agencies, organizations and individuals are requested to report them to the Ministry of Agriculture and Rural Development for consideration and timely settlement.
| PP. THE MINISTER DEPUTY MINISTER
(Signed)
Le Quoc Doanh |
Appendix
ALLOWABLE LIMITS OF SOME HEAVY METALS AND HARMFUL MICROORGANISMS IN IRRITATION WATER FOR FARMING
(Issued together with Circular No. 49/2013/TT-BNNPTNT dated November 19, 2013 of the Minister of Agriculture and Rural Development)
TT | Spec (1) | Unit | Limited value | Note |
1 | Mercury (Hg) | mg/l | 0.001 |
|
2 | Cadmium (Cd) | mg/l | 0.01 |
|
3 | Arsenic (As) | mg/l | 0.05 |
|
4 | Lead (Pb) | mg/l | 0.05 |
|
5 | Fecal. Coli | Number of bacteria/ 100ml | 200 | For fresh vegetables |
Note (1): Excerpt from QCVN 39:2011/BTNMT - National Technical Regulation on irrigation water quality.
Vui lòng Đăng nhập tài khoản gói Nâng cao để xem đầy đủ bản dịch.
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây
Lược đồ
Vui lòng Đăng nhập tài khoản gói Tiêu chuẩn hoặc Nâng cao để xem Lược đồ.
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây
Chưa có tài khoản? Đăng ký tại đây